Was je auto goed!

Er zijn mensen die het wassen van hun auto zien als hobby. Ik ken er een paar. Met het grootste plezier wassen ze (het liefst met elkaar) hun heilige koe, totdat ze weer aan alle kanten glimt. Onder deze categorie behoor ik dus niet, alles behalve zelfs. Afgelopen zomer kocht ik mijn Toyota Corolla. Tot op heden was het er niet van gekomen om mijn grote vriend fatsoenlijk te verzorgen. Zelfs ik zag dat er nu toch echt wat moest gebeuren. Halverwege de ochtend verzamelde ik al mijn moed om voor het huis met een emmertje sop aan de gang te gaan. Tweeëneenhalf uur later was ik klaar en stond mijn auto weer blingbling (ook de binnenkant) voor het huis. Ik moet toegeven, zo ziet een auto er inderdaad beter uit.

Maar goed, deze klus was wel een bevestiging van wat ik al vermoedde. Dit gaat dus nooit mijn hobby worden! Ik snap serieus niet wat voor lol hieraan te beleven valt. Je vraag je nu waarschijnlijk af waarom ik niet gewoon naar de wasstraat ben gereden. Goede vraag! Op zich was ik daar ook het liefst naar toe gereden. Was het niet dat die hobbywassers mij wijs hadden gemaakt dat je je auto met de hand moet wassen. “In de wasstraat krijg je krassen op je auto.” Ik heb het me nooit goed voor kunnen stellen. Daar houden ontwikkelaars toch rekening mee zou je zeggen…

Hét antwoord
Wat ben ik blij dat ik nu hét antwoord heb! Nee, niet van een discutabel wasbedrijf, maar van dé brancheorganisatie op het gebied van auto’s; de BOVAG. In eerste instantie verbaasde ik me erover dat er zoveel informatie over het wassen van een auto op hun site staat. Totdat ik een samenvatting tegenkwam van een onderzoek dat is uitgevoerd door de Technische Universiteit München. Deze universiteit heeft een aantal jaren onderzoek gedaan naar de gevolgen van hand- en machinaal wassen voor de autolak. Belangrijkste conclusie (let op): Wie zijn auto met de hand wast, legt de basis voor roest! De onderzoeker zelf: “Bij het wassen met de hand gebruikt men bijna nooit genoeg water. Bovendien zit in een spons – ook na intensief naspoelen – veel scherp zand. De spons wordt vergelijkbaar met schuurpapier.”

Bij het machinaal wassen van de auto is dit heel anders. Er wordt veel water gebruikt en de borstels of doeken zijn voorzien van een speciaal profiel, waardoor die de lak niet beschadigen. De lak wordt hooguit langzaam gelijkmatig verwijderd. Na 25 wasbeurten is ééntiende van de deklaag weg, handwassers bereiken dit al met 1 wasbeurt met de eerste krassen.

Jullie begrijpen dat dit de eerste, maar ook de laatste keer was dat ik met de tuinslang en een emmertje sop mijn auto heb gewassen. Wat zijn onderzoeken mooi! Klik hier voor de samenvatting van het onderzoek, waar ook visueel het bewijs wordt geleverd. Zullen we volgende keer met elkaar naar de wasstraat gaan?

Deel met:

Reageer: