Wat een kwal!

De kwal is een bijzonder schepsel. Al was het alleen al omdat hij voor 99% uit water bestaat. Typisch is ook zijn zogenaamde ‘kwalstadium’. Dit is de ronde koepelvorm met de daaraan gehechte tentakels. Met dit waterige systeem presteert hij het om driedimensionaal te bewegen, te reageren op licht en zich te bewegen tussen soortgenoten, zonder in de knoop te raken.

Omdat de Duitse ontwerpers van Festo inzagen dat ze dit ontwerp van de Grote Designer niet konden overtreffen, lieten zij zich erdoor inspireren. Of beter gezegd, ze kopieerden het. Ze bouwden een robotkwal met kortegolf radio en intrarode led’s.

Het resultaat is verbluffend: de AquaJelly. Een autonoom zwemmende kwal die zonder moeite zijn weg vindt in een groep soortgenoten. Studies naar het gedrag van deze robots (!) moeten Festo helpen om autonome systemen te ontwikkelen in de toekomst.

Zo zie je maar weer dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden om innovatief te zijn. In de natuur liggen best hippe mechanismen verstopt. Als je daar goed naar kijkt, kun je zelfs kwallen en pinguïns laten vliegen!

Deel met:

Reageer: