Excuse me, professor

Het Macedonische Ministerie van Onderwijs heeft er lak aan dat de beroemde natuurkundige en uitvinder nooit de woorden sprak die ze hem toedicht in de onderstaande commercial. Toch komt ze ermee weg. Voor haar bevolking doet ‘de misser’ geen afbreuk aan de boodschap. Internationaal geef het voormalig communistische land een interessant kijkje in haar keuken.

Allereerst wekt het filmpje nogal wat vragen op, als je de reacties leest op blogs. Moet een regering campagne voeren voor God? Over welke God hebben ze het überhaupt? Hadden ze niet wat beter onderzoek kunnen doen naar dit bijdehante kereltje? En waarom is de commercial in vredesnaam Duits?

Als onderdeel van het voormalige Joegoslavië probeert het land al zo’n vijftien jaar haar communistische wortels door te hakken. Volgens deskundigen moet de commercial dan ook meer gezien worden als ontworteling aan dat verleden. Terug naar religie en tradities!

Ik kan me goed voorstellen dat de commercial daar aan bijdraagt. Waarom? Omdat de creatieve invulling van een heldere boodschap – probeer ‘m maar eens te weerleggen – lekker veel vragen opwekt. Genoeg gespreksstof voor de twee miljoen Macedoniërs lijkt me. En daar is niets mis mee.

Deel met:

Reageer: