Hij niet

WinkelwachterVeel mannen wachten buiten als hun vrouw binnen winkelt. Kijk op een willekeurige zaterdag om je heen. Je ziet ze overal. Vorige week deed ik dat. Om me heen kijken. Liep zelfs een extra rondje door de stad. Ging er rustig bij zitten. Kocht een broodje. Stond weer op. Ging ook eens voor een winkel staan. Leefde me in. Even was ik een van hen.

Toen zag ik iets nieuws. Het was me nooit eerder opgevallen. Ik zag dat winkelwachters voor elkaar een act opvoeren, maar in werkelijkheid een schouwspel zijn voor iedereen op straat.

De een staat met een te grote tas. Felgekleurd. De ander met een te kleine. Zo’n chice. Van hen? Wel nee. Iedereen weet beter. Toch verstoppen ze het plastic. Zichtbaar achter of tussen de benen. Aan de overkant gluurt een vijftiger door de etalage naar binnen. Ongeduldig? Wel nee. Iedereen weet beter. Bang voor zijn buurman die als een bewaker over de massa tuurt. Geen denken aan dat ze van elkaar zien dat ze elkaar zien. Iets verderop staat een chagrijn met z’n mobiel in beide handen. Hij heeft wel wat beters te doen dan winkelen op zaterdag. Oh ja? Wel nee. Iedereen weet beter. Hij niet.

Deel met:

Reageer: