Planten eten voor beginners

Planten eten voor beginnersVoor de Xnoizz Flevo Festival-special van INSITE.

Boele Ytsma leeft een principieel veganistisch bestaan. “Dat is beter voor mijn lichaam en voor de rest van de wereld.” Klinkt goed. Toch snap ik wel waarom de workshop ‘Planten eten voor beginners’ in de kleinste tent wordt gegeven.

Binnen zit een gezonde man. Voor hem een tafel vol fruit, groenten en pakken melk die ik in de supermarkt ontwijk. Boele steekt van wal over een nogal opmerkelijke switch in zijn leven. Leeftijdsgenoten op de camping waren twee jaar geleden zijn spiegel. Dik, met een hoge bloeddruk als kroon op de ongezondheid. Zijn buik moest eraf. Snel. Heel snel. En voor hij het wist was Boele begonnen aan een gezondheidsbedevaart. Langs diëten, boeken, winkels en tuintjes. Tot hij de Raw Movement vond. Zijn eindbestemming, bleek later. Hij viel 28 kilo af, met behoud van fitheid. Sterker nog, zijn lichaam ging vanzelf bewegen.

De theorie over eiwitten, bouwstenen en aminozuren bespaar ik je. De conclusie is dat je dieren niet nodig hebt als eten. Groenten, fruit, noten. Dat is het spul. Het liefst zoals de natuur het aanbiedt. Rauw dus. Mmm… Ik weet het niet hoor. Of ik weet het misschien wel, maar wil er nog niet aan.

Daniël was op water en groente fitter dan zijn Babylonische vrienden. Adam en Eva hebben nooit een koe geslacht. Zou het dan toch? Dat het fruit waarmee we in het paradijs tot zonde werden verleid nu onze redding is? Dat de vissen die Jezus uitdeelde aan de menigte helemaal niet zo gezond waren? Verward verlaat ik de tent.

Deel met:

Reageer: