Iedereen is professional

Te pas en te onpas wordt het woord ‘professioneel’ er tegenwoordig bijgesleept om de indruk te wekken dat het heel wat is. Wat natuurlijk te betwijfelen valt als je je heil zoekt in dit aan inflatie onderhevige woord. Wat mij betreft behoort het tot het riool van het Nederlandse vocabulaire. Het stinkt. Er is weinig glans over van de weelde waarin het ooit baadde.

Het is de schuld van iedereen die het woord het laatste decennium heeft misbruikt. Neem het ‘professionele schoonmaakbedrijf’. Mag je van een schoonmaakbedrijf niet verwachten dat ze gewoon heel goed schoonmaken? De professionele vuilnisman bestaat ook niet. Je bent vuilnisman, punt. Daar hoort een standaard bij waar de burger op mag rekenen. Net zo goed als een advocaat aan de standaard van zijn opleiding moet voldoen.

Het woord ‘professioneel’ moet in ere worden hersteld. Er moet een verbod op komen, om de wildgroei vakkundig de kop in te drukken. Alleen mensen die over uitzonderlijke eigenschappen beschikken, mogen het nog gebruiken. Zoals een glazenwasser die zelfs in de regen geen druppels achterlaat. Een conducteur die met vertraging kan fluiten. Een heilsoldaat die zijn humeur niet in de soep laat lopen. Een ontwerper die de verbazing schetst. Een dokter die de apotheek hoofdpijn bezorgt. Een jager die het met één schot hagel eenden laat regenen. Een uitvaartbegeleider die altijd kuilen graaft voor anderen, maar er zelf nooit in valt. Een illustrator die op papier de beste is. Een kapper die je niet kaalplukt. Een notaris die scheidt zonder de erfenis van zijn vrouw met zich mee te dragen. Een predikant die het wel gezegend vindt als zijn gemeente slaapt, en vertrekt. Een spion zonder grenzen. Een boer die zijn melkput schoonmaakt met een trekker. Of een tandarts die het niet meer trekt en zijn leegte vult met een andere baan. Dat zijn professionals. Verder niemand.

Deel met:

4 reacties

 1. Mooi stuk Willem. Is dit niet te vangen in het trendwatcher / trendvolger verhaal? Er was een een professional tegen wie iedereen opkeek… Iedereen wilde zijn zoals de professional en ging hem imiteren.

  Professioneel is een level op zichzelf geworden met eigen methoden en gebruiken die wanneer er geen geld in het spel is zo snel mogelijk afgegooid worden. De getalenteerde professional (waarvan jij de voorwaarden uitstekend schetst) is ingehaald door een kudde die wanhopig serieus genomen wil worden.

  Tot de kudde het voor elkaar heeft dat de term waardeloos is geworden. Dan wordt de nieuwe trendsetter gezocht om je als kuddeschaapje te kunnen onderscheden met eigenschappen die je nog niet hebt. Wat zal het zijn? Authentiek, origineel en duurzaam doen in ieder geval al niet meer mee.

 2. Man man, je forceert me na te denken. Zo had ik ‘m nog niet gezien. Denk dat je wel een punt hebt.

  Maar is het wel altijd zo dat het doel van imiteren onderscheid is? Kan het ook zo zijn dat iemand anderen meesleept omdat hij/zij gewoon een goed verhaal heeft, waar zij onderdeel van uit willen maken? Dan zou de trendsetter blij kunnen zijn met zijn volgers, zoals een evangelist bijvoorbeeld. Om er maar een te noemen. :)

  Authentiek zou het kunnen zijn, als je maar niet ZEGT dat je authentiek bent. Gewoon zijn. Dat geldt voor iedereen. Professional, duurzaam of origineel: if you have to say you are, you aren’t. Toch?

 3. Hej Willem, mag ik deze tekst knippen en plakken op m’n blog?! Uiteraard plaats ik een link naar jou blog. Vind je het trouwens leuk om RSS uit te wisselen?! Hoor graag van je.
  Ja:ro PH

 4. Jo Jairo, geen punt. Leuk zelfs. Als de credits maar duidelijk zijn. ;) RSS, daar doe ik eigenlijk niets mee…
  Groet!

Reageer: